Okreće li se bošnjačka javnost protiv OHR: Šmit im dobar samo kada UKIDA ZAKONE SRPSKE

Kada je Kristijan Šmit ukinuo Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske ili nametnuo odluku o finansiranje opštih izbora, iz Sarajeva je dobio aplauze.

Okreće li se bošnjačka javnost protiv OHR: Šmit im dobar samo kada UKIDA ZAKONE SRPSKE

Istovremeno, tek nezvanična najava da bi mogao da nametne izmjene Izbornog zakona BiH bila je dovoljna da se na Šmita sruči salva histeričnih kritika bošnjačkih ili probosanskih političara.

Da li će Šmit, koga RS ne priznaje za visokog predstavnika, zaista i nametnuti izmjene zakona, zvanično se još ne zna. Iz OHR su za Srpskainfo juče rekli da „ne komentarišu medijske spekulacije“.

Prijete i ratom

Međutim, izvori iz OHR kažu da se takva odluka uveliko sprema i da je samo pitanje da li će biti „kozmetičke“ ili „suštinske“ izmjene Izbornog zakona. Prve bi se navodno odnosile na sprečavanje izbornih malverzacija, dok se suštinske izmjene odnose prevashodno na izbor Doma naroda FBiH i članova Predsjedništva BiH iz Federacije, ali je problem što unutar PIK još nema jedinstvenog stava. Kako se spekuliše, Nijemci, Britanci i Amerikanci trenutno nemaju isti stav o tome da li Šmit treba da interveniše i u kom smislu.

Izvor: Srpskainfo