Novi podtip virusa korona – Кraken

„XBB.1.5“ (Кraken neformalno) je podtip SARS-CoV-2 soja „XBB“, predstavlja mutaciju omikrona, trenutno dominantnog soja korona virusa u svijetu. „XBB.1.5“ je „rekombinantna” mutacija što znači da sadrži genetski materijal iz različitih podtipova korona virusa.

Novi podtip virusa korona – Кraken

Naučnici za sada pretpostavljaju da je ova varijanta otpornija na imunološki sistem od drugih podvarijanti omikrona. Takođe, više je zarazna od drugih sojeva, jer ima dodatnu mutaciju zbog koje se bolje veže za ćelije.

Najzarazniji je od svih dosadašnjih podtipova i trenutno se procjenjuje da ima veliki napredak u rastu u odnosu na prethodno cirkulišuće sojeve u Sjevernoj Americi (109%) i Evropi (113%), iako su te procjene značajno neizvjesne. Procjenjuje se da je više od 40% infekcija u Sjedinjenim Američkim Državama uzrokovano sojem „XBB.1.5“, što ga čini dominantnim podtipom u zemlji.

Postoji rizik da bi ova varijanta mogla imati sve veći efekat na broj slučajeva COVID-19 u EU/EEA , ali ne u mjesecu koji slijedi jer je varijanta trenutno prisutna samo na vrlo niskim nivoima u EU/EEA.
Postoje rane naznake u SAD-u da „XBB.1.5“ nije smrtonosniji od drugih mutacija omikrona.

Takođe, zaražene osobe uglavnom imaju simptome slične prehladi, kao što je curenje iz nosa, grlobolja, kašalj i začepljenost, ali je manja vjerovatnoća da će imati neke ozbiljnije simptome, kao što su visoka temperatura, gušenje, različite komplikacije i bolničko liječenje. To se posebno odnosi na osobe koje su u potpunosti primile vakcine i/ili imaju već postojeći imunitet izgrađen od preležane infekcije COVID-om u prošlosti.

Izvor: koronavirususrpskoj.com