Navodno izvedena najveća kripto-prevara u istoriji Hrvatske

- Kompanija za trgovanje kriptovalutama, "BitLucky" iz rijeke u Hrvatskoj, direktora Luke Burazera, navodno je oštetila gotovo 1.000 hrvatskih investitora za milione evra u kriptovalutama, piše "Jutarnji list".

Navodno izvedena najveća kripto-prevara u istoriji Hrvatske

Poslovni krah široj javnosti nepoznate kompanije "BitLucky" već se naziva "najvećom kripto prevarom u Hrvatskoj".

Više sagovornika je za "Jutarnji" potvrdilo da je Burazer, 30-godišnji direktor i poznato lice hrvatske kripto zajednice, sve račune kompanije "očistio", da je novac ulagača nestao, a on se navodno sakrio na nepoznatoj lokaciji u Lici.

Njegovi su klijenti i investitori, kako piše "Jutarnji list", o svemu obavijestili policiju i angažovali advokate.

Burazer je svim klijentima "BitLuckyja", koji su kod njega uložili novac uz obećanje visoke zarade na trgovini kriptovalutama, juče poslao iskren mejl. "Poštovani klijenti, nizom loših trejdova i odluka nažalost doveo sam stanje firme u kriznu situaciju. U sljedećim danima ćemo imati više informacija", stoji u poslatoj poruci prema klijentima.

"Jutarnji list" navodi da je kontaktirao Burazera, ali da je on isključio telefon, ne odgovara na mejlove, a obrisao je i sve profile na društvenim mrežama.

U članku koji je "Jutarnji list" objavi oko potencijalno najveće kripto prevare u Hrvatskoj spekulisalo se o iznosu od oko 70 miliona dolara, stvaran iznos je ipak mnogo manji. Riječ je ipak o puno manjem iznosu koji se procjenjuje na 15 miliona dolara što je potvrđeno od strane grupe investitora. U članku koji je objavio "Jutarnji" spekuliše se u iznosu od desetak miliona dolara dok je vrijednost u kripto valutama nešto veća te varira zavisno o cijenama kripto valuta na mjenjačnicama.

Ko su glavni akteri "BitLucky afere"?

Luka Burazer - direktor kompanije i "glava operacije", slovio za vrhunskog "trejdera" i osoba koja je znala šta govori kada su u pitanje kripto valute.

Početkom 2018. godine, putem društvenih mreža promoviše svoje usluge i nudi natprosječnu zaradu da bi već sredinom 2018. godine Hrvatska mreža poslovnih anđela (CRANE) i partner HAMAG BICRO organizovali Startup srijedu s temom "Ripple – kriptovaluta ili ne?", na kojoj je glavni predavač baš Luka Burazer.

Prvih par godina ispoštovao je većinu Ugovora koje je imao s klijentima i fokusirao se na manji broj Ugovora kako bi pružao što bolje usluge i kako bi ostao fokusiran na "trejdovanje", prenose "KriptoVijesti".

Uvijek je odbijao usluge za promociju u vidu intervjua ili članaka u kojima se spominje njihova kompanija i usluge koje nude.

Eugen Travalja - izvršni direktor kompanije, čovjek od povjerenja, prvi u kontaktu s klijentima, zadužen za primanje stranka u kancelariju na Korzu te u komunikaciju putem mejlova ili telefona. Osoba koju se kontaktiralo za produženje Ugovora ili isplate. Prema njegovim riječima, nije zadužen za "trejdovanje" već za komunikaciju sa strankama i administrativnim poslovima.

Travalja, zaljubljenik u ribolov, komunikativan, čest učesnik društvenih događanja nestaje zajedno sa Lukom Burazerom na nepoznatu lokaciju.

Navodni partner ribolovovačke prodavnici u Rijeci što oni negiraju iako su na društvenim mrežama objavili taj detalj. Prema nekim navodima, Eugen je navodno pobjegao sa suprugom i maloljetnim dijetetom.

Izvor: Nezavisne.com