„Najveće etničko čišćenje poslije Drugog svjetskog rata” Vučić o progonu i stradanju Srba u akciji „Oluja”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Novom Sadu, na centralnom obilježavanju Dana sjećanja na stradale i prognane u hrvatskoj zločinačkoj akciji "Oluja", da večeras obilježavamo pogrom, težak zločin i najveće etničko čišćenje poslije Drugog svjetskog rata.

„Najveće etničko čišćenje poslije Drugog svjetskog rata” Vučić o progonu i stradanju Srba u akciji „Oluja”

Dva su razloga zbog kojih smo danas ovdje. Prvi je tuga zbog ubijene djece, žena, staraca, 250.000 prognanih. Drugi je da bi se ta svjedočenja čula. Godinama u Srbiji kao da nije bilo svjedoka i nikoga ko bi ispričao kako su obični ljudi, civili ubijani, kako su im kuće pljačkane i paljene. Kako su ih, dok su u traktorskim kolonama napuštali Hrvatsku, napuštali svoja ognjišta, pljuvali i udarali, kamenovali… Nikoga da kaže da su bombardovali te kolone, ubijajući djecu i starce, malenu braću i sestre. Time smo ih pravdali i ponavljali zločin, time smo ravnodušnost proglasili za vladajuću ideologiju – rekao je predsjednik Srbije, prenosi RTS.

Vučić je rekao da su Srbi oduvijek željeli da budu samo Srbi, jer nema razlika između srpskog naroda gdje god živio.

On je istakao da napadi na Srbe ne prestaju, jer, prema onima koji napadaju, Srbi “moraju da plate na mostu i ćupriji” i ništa što urade nikada nije dovoljno.

Vučić je rekao da je prethodnih nekoliko dana bilo izuzetno teško za Srbiju i Srbe, poručivši da će Srbija čuvati svoj narod.

On je poručio da je politika Srbije mir i samo mir.

Ali, naglasio je i da Srbija više nije slabašna, neće da savija glavu i da će se odbraniti od svakoga ko misli da je napadne.

– Ko god pomisli da će da je napadne – čuvaćemo i branićemo Srbiju i što je važnije odbranicehmo je i pobijedićemo. Da svi čuju – odbranićemo i pobijedićemo i nemojte da nam prijetite oguglali smo više na sve vaše prijetnje- poručio je Vučić na prepunom gradskom trgu u Novom Sadu.

Istakao je da Srbija više nije šaka zobi i slabašna i da nema više namjeru da savija glavu pred nekima, kako je rekao, koji su njoj i njenom narodu nešto uradili, a ne ona njima.

Kaže da je uvijek bilo lakše ići linijom manjeg otpora, teško je izdržati udarce, rijetki su ljudi koji mogu da ih trpe, prenosi Telegraf.

– A mi smo ih toliko istrpeli da su nam leđa išibana da više nije važno, mogu da tuku koliko god hoće. Mi više nemamo kud, sterali ste nas u ćošak, oduzeli ste nam sve što ste mogli i više nemamo kud. Čuvaćem svoju Srbiju i fabrikama, radom na njivi i na sve moguće načine i uzdizaćemo Srbiju- poručio je predsjednik.

Istakao je da želi da i sa tog mjesta da saopšti da ni zabranjeni grad Jasenovac, ni Oluja ni bilo koji drugi zločin, nisu za nas nikakav mit već činjenica sa kojom živimo i koje više nikada nećemo da zaboravimo.

Vučić je poručio da nemamo nameru nikoga da teramo u sukobe.

– Samo nemojte da očekujete da ćutimo i da se pravimo mrtvi kada neko pokuša da ubija i protjeruje naše ljude- istakao je Vučić.

On je rekao da su Srbi nadživjeli i Jasenovac i Oluju i poručio da je važnije od svega što su ponovo ustali.

Izvor: Srpskainfo.com