Dodik reagovao na tvrdnje Kurtija „Srpska nikada neće dozvoliti da BiH prizna Kosovo”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je Republika Srpska dio međunarodnog prava, potvrđena na najvišem nivou u UN kroz Dejtonski sporazum i Ustav, te da nikada neće dozvoliti da BiH dođe u poziciju da prizna Kosovo.

Dodik reagovao na tvrdnje Kurtija „Srpska nikada neće dozvoliti da BiH prizna Kosovo”

To jasno govorimo godinama i poručujemo svima da je politička debata o tome potpuno isključena. Mi poštujemo i sarađujemo sa Beogradom i stavovi koje Beograd ima o Kosovu, odnosno Prištini su i naši stavovi i to uvijek pratimo”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci reagujući na izjavu premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija da se “zbog gorkog iskustva iz BiH neće dopustiti formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu jer ne žele da Srbija kopira model Republike Srpske.

Dodik je naveo da Kurti ima velike probleme da dokaže svoj legitimitet i da je još u privremenim institucijama koje nisu legalne, niti međunarodno priznate, uz konstataciju da veći broj zemalja članica UN nije priznao samoprolašeno Kosovo.

On je naglasio da Kurti nije taj koji treba da govori da li je BiH zadovoljna ili ne Republikom Srpskom i da to nije njegova stvar.

Izvor: Srpskainfo