Ako CIK počne da kažnjava, BiH prijeti „neviđena kriza"

Odluka Kristijana Šmita da nametne izmjene Izbornog zakona BiH, kojima su Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) data mnogo šira ovlaštenja oko kažnjavanja političara i stranaka, mogla bi da BiH uvede u najopasniju krizu od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Ako CIK počne da kažnjava, BiH prijeti „neviđena kriza"

To za Srpskainfo tvrdi politički analitičar i direktor PR agencije “Pragma” iz Beograda, Cvijetin Milivojević. On, između ostalog, ističe da bi “preslobodno tumačenje” dobijenih ovlaštenja od strane Šmita, CIK moglo da dovede u poziciju sličnu onoj koju ima Ustavni sud BiH.

– Činjenica je da ovim izmjenama Izbornog zakona, koje Šmit naziva tehničkim, CIK postaje neka vrsta “nadtijela”, nešto slično kao i nesrećni Ustavni sud BiH, odnosno neka vrsta institucije iznad svih zakona. To je, kako izgleda, zamišljeno da bude neka vrsta pomoćnog organa visokog predstavnika, koji je opet, sa svoje strane, iznad svih zakona u BiH. To je jedan kalambur – smatra Milivojević.

Inače, da će vladajuće političke stranke Srba i Hrvata u BiH teško prihvatiti nametnute izmjene Izbornog zakona potvrđuju oštre reakcije čelnika tih partija, koje se ne stišavaju otkako je Šmit donio navedenu odluku.

Izvor: Srpskainfo