Sankcije Zapada izgubile moć kakvu su imale

Evropski parlamentarci ponovo su zaprijetili uvođenjem sankcija aktuelnom predsjedniku Republike Srpske i lideru SNSD Miloradu Dodiku, ovog puta zbog “neustavnog obilježavanja” Dana Republike Srpske, kao i dodjele odlikovanja ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Sankcije Zapada izgubile moć kakvu su imale

Navedene prijetnje sankcijama, ni ovog puta, nisu pretjerano uznemirile Dodika, što analitičari ocjenjuju kao jasan dokaz toga da sankcije koje Zapad povremeno uvodi protiv najviših političkih funkcionera u Srpskoj nisu ni približno iste snage niti značaja kao kazne koje su svojevremeno primjenjivane protiv nekadašnjih čelnika Srpske.

Štaviše, svaki put kada je Zapad do sada objavljivao uvođenje sankcija protiv predsjednika i drugih vodećih funkcionera SNSD, ta stranka i njen lider na izborima sve ubjedljivije su osvajali vlast.

Izborni pobjednici

Tako je, podsjećamo, nakon što su SAD objavile da je Milorad Dodik u januaru 2017. godine dospio na američku “crnu listu” zbog navodne blokade u provođenju Dejtonskog sporazuma, kao i organizacije referenduma o Danu RS, na izborima sljedeće godine lider SNSD odnio ubjedljivu pobjedu u trci za srpskog člana Predsjedništva BiH.

To što je pod optužbama za korupciju stavljen na “crnu listu” SAD nije mnogo smetalo ni Nikoli Špiriću, visokom funkcioneru vladajuće stranke, koji je bez problema nastavio svoj maratonski politički staž u Parlamentu BiH.

Izvor: Srpskainfo