Radoje Zvicer za ubistvo Ognjena Orašanina ponudio avans od 500.000 KM

Za ubistvo Ognjena Orašanina, zvanog Oras, iz Sokoca, vođa Kavačkog klana Radoje Zvicer ponudio je više od pola miliona maraka, ekskluzivno otkriva Srpskainfo.

Radoje Zvicer za ubistvo Ognjena Orašanina ponudio avans od 500.000 KM

Orašanin je visokopozicionarni član Škaljarskog klana, a atentat je izbjegao zahvaljujući čistoj sreći.

Krajem prošle godine pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP Republike Srpske izveli su akciju „Šakal“ na području Sokoca, u kojoj je uhapšeno šest osoba.

U pripremi potjernica

Meta ove akcije je bio upravo Orašanin, ali je on izbjegao hapšenje i za njim će ovih dana biti raspisana međunarodna potjernica. Akcija je izvedena u okviru borbe protiv organizovanih kriminalnih grupa, koje su se bavile prodajom ogromnih količina narkotika.

Nakon ove akcije MUP Srpske podnio je izvještaj i protiv Radoje Zvicera, Darka Eleza, M.M. i još jedne nepoznate osobe zbog sumnje da su pokušali ubiti Orašanina.

Izvor Srpskainfo uključen u ovu istragu pojasnio je da je motiv napada na Orašanina to što što su Zvicer i  Elez ocijenili da im smeta u njihovim poslovima, te su donijeli odluku da ga uklone.

– Koliko im je bitno bilo da ubiju Orasa najbolje govori podatak da nisu štedjeli novac za njegovu likvidaciju. U aplikaciji „Skaj“ su pronađene poruke u kojima se vidi da je Zvicer nudio na stotine hiljada evra, za ubistvo Orašanina – otkriva naš sagovornik.

Plan

Naš izvor je pojasnio kako je teklo organizovanje i pokušaj ubistva, ali i to kako je Orašanin imao sreću da izbjegne ubistvo.

Nakon što su Elez i Zvicer odlučili da ubiju Orašanina, krenulo je pripremanje njegovog ubistva. Zvicer je za ubistvo Orašanina ponudio čak 250.000 evra unaprijed, kao i još dodatni novac kada on bude likvidiran – ekskluzivno otkriva izvor Srpskainfo

Nakon toga, u oktobru 2020. godine krenulo se u organizaciju ubistva Orašanina.

– Donijeli su odluku da će ga ubiti tako što će mu postaviti eksploziv velike razorne moći ispod njegovog automobila. Oni su u to vrijeme pratili kretanje Orašanina i utvrdili da on ne vozi automobil, ali da ga skoro svakodnevno Saša Karadžić vozi u svom automobilu „ford galaksi“. Zbog toga su odlučili da eksploziv stave ispod suvozačevog mjesta u tom vozilu – kaže naš sagovornik.

Eksploziv nabavljen u Srbiji

Oni su potom u Srbiji nabavili eksploziv i ilegalno ga prebacili preko granice, te ga je preuzela jedna osoba koju je angažovao Elez.

Ta osoba je potom 9. oktobra postavila eksploziv ispod Karadžićevog automobila.

– Radi se o veoma jakom eksplozivu, koji se aktivira pomoću daljinskog. Nakon što je postavljen eksploziv ispod „forda“, organizovano je svakodnevno praćenje Karadžića – ističe pomenuti izvor.

Izvor: Srpskainfo