Predizborne bajke o platama: Duplo veća primanja moguća, ali samo uz JEDAN USLOV

Prosječna plata od 2.000 KM u Republici Srpskoj za četiri godine je nerealna. Preciznije, moguća je ako bismo kompletan sistem okrenuli naopačke, što je još nerealnije.

Predizborne bajke o platama: Duplo veća primanja moguća, ali samo uz JEDAN USLOV

Na taj način ekonomisti komentarišu brojna, naročito predizborna, obećanja političara iz RS o enormnom povećanju zarada stanovništva.

Bez izuzetka, ova tema je omiljena i za vlast i za opoziciju, ali ako ćemo u detalje, u novijoj političkoj istoriji Srpske prvi je o tome počeo lider SNSD, Milorad Dodik. On je 17. oktobra 2018. rekao da će polovinom 2019. prosječna plata u RS biti 500 evra, a već u idućoj, dakle 2020. godini čak 1.000 evra (nepune 2.000 maraka).

Pred početak aktuelne predizborne kampanje, ovu priču je prvo zakotrljao zamjenik predsjednika SDS, Milan Radović, obećavajući prosječnu platu od 1.800 do 2.000 KM, naravno samo pod uslovom da pobijedi opozicija. Taj iznos sada obećava i lider DNS Nenad Nešić, kandidat za člana Predsjedništva BiH.

A, realnost je da je prosječna plata u RS statistički prvi put premašila 1.000 KM tek u julu 2021, a prosječna neto plata u julu 2022. u Republici Srpskoj iznosi 1.160 maraka. Prema mnogima, zahvaljujući prvenstveno povećanju plata u javnom sektoru.

Dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Marko Đogo, kaže za Srpskainfo da prosječna plata od 2.000 maraka jeste dostižna, ali samo ako kompletan sistem promijenimo iz temelja.

Dakle, ovaj sistem na kome trenutno živimo je zasnovan na potrošnji i na uvozu. Mi bismo morali da napravimo sistem po uzoru na Njemačku, gdje je kompletan privredni sistem orijentisan da poveća produktivnost rada. Heroji u našoj državi treba da budu privrednici koji stvaraju novu vrijednost za izvoz, a ne političari i drugi koji raspodjeljuju ono što prikupe od privrede i stanovništva. To je u najkraćem – kaže Đogo.

Ističe da u svijetu postoje primjeri zemalja koje su u relativno kratkom roku postigle progres, poput Južne Koreje ili Japana.

Izvor: Srpskainfo