Petrović: Vanredno stanje u Semberiji od 11. jula

Na današnjoj konferenciji za predstavnike medija Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović odbacio je niz besmislenih tvrdnji i optužbi koje proteklih dana pristižu sa republičkog nivoa vlasti.

Petrović: Vanredno stanje u Semberiji od 11. jula

Izvor: gradbijeljina.org

- Trebalo bi da ih bude sramota da pogledaju u lice svim našim radnicima koji se na terenu bore protiv afričke kuge svinja, službenicima Civilne zaštite, vatrogascima, radnicima „Komunalca“, Komunalne policije, veterinarima i svim drugima koji su na svojim leđima ponijeli ovaj veliki teret. Istovremeno, dok su u zaštitnim odijelima na 40 stepeni celizijusovih ovi naši vrijedni ljudi vršili eutanaziju i ukopavanje, rukovodilac Republičkog kriznog centra i direktor Veterinarskog instituta Republike Srpske „Dr Vaso Butozan“ u Bijeljinu su došli kao turisti, prošetali zaraženim područjem i održali sastanke sa farmerima u Gornjem Magnojeviću i Dragaljevcu, bez zaštitne opreme, što je sramota, ne samo za njih nego za čitavu struku, a dužni su obezbijediti prisustvo troje svojih predstavnika na terenu u svakom trenutku - ocijenio je Petrović.

Grad je za svrhu dezinfekcije postavio 240 spužvi na dezinfekcione barijere, nabavio 750 litara dezinfikacionog sredstva i pet tona hidrant kreča, hiljadu zaštitnih odijela, kao i pištolje i municiju za eutanaziju. Prema Planu i programu Republičkog kriznog centra, eutanazija se vrši šermerovim pištoljima i T61 sredstvom i do danas je eutanazirano i ukopano preko 2.400 svinja različitih uzrasta, a još 800 njih čeka na eutanaziju danas, zbog čega je procijenjena šteta od ove pošasti sada dostigla nivo od milion konvertibilnih maraka.