„Inflacija će naglo pasti" Tržišta u strahu od rasta, a ne od recesije

Ekonomija je ušla u tehničku recesiju nakon drugog uzastopnog kvartalnog pada američkog BDP, ali tržište bi moglo da gleda na strah od rasta umjesto na punu recesiju, a inflacija bi trebalo da počne naglo da pada počevši od julskog čitanja, navodi Fundstrat u bilješci za vikend.

„Inflacija će naglo pasti" Tržišta u strahu od rasta, a ne od recesije

To je optimističan izgled s obzirom na vruću inflaciju u junu od 9,1 odsto, što je najbrži rast cijena u 41 godini. To je izazvalo još jedno povećanje kamatne stope od 75 poena od centralne banke prošle nedjelje, čime je referentna kamatna stopa na 2,25%-2,5%.

Ali postoje znaci da borba protiv inflacije počinje da daje rezultate, saopštili su iz kompanije Fundstrat, prenosi Insider.

Učinak na berzi u julu bio je najjači od novembra 2020. godine, a inflaciona očekivanja su se smanjila od julskog sastanka FOMC.

Tržišta sada vide da će referentna stopa dostići vrhunac od 3,28% u januaru 2023, prema Fundstratu. To je oko 50 baznih poena manje i 2 povećanja stope manje od onoga što je ranije bilo predviđeno u junu, kada su tržišta zabilježila vrhunac referentne kamatne stope na 3,81% u aprilu 2023.

Tržište obveznica je napravilo ozbiljan ‘gobulji zaokret’ u određivanju cijena fondova Fed do 2023. godine, napisao je šef istraživanja Fundstrata Tom Li, dodajući da će inflacija verovatno naglo pasti počevši od julskog indeksa potrošačkih cijena.

Trenutnu julsku inflaciju procjenjuju Federalne rezerve Klivlenda na 0,27%, što znači da je godišnja stopa inflacije trenutno 3,24%. To je najniža inflacija od januara.

Li je rekao da ružičasti izgledi sugerišu da tržišta „sada vide promjenu u mjerama borbe protiv ‘antiinflacije’ Fed,” i to bi moglo značiti da se ekonomija suočava sa “prepadom rasta”. Drugim riječima, SAD se suočava sa usporavanjem nakon prošlogodišnje brze ekonomske ekspanzije, kada je Fed ubrizgao trilione na tržište putem otkupa trezora.

To se razlikuje od pune recesije i sugeriše da ekonomija ipak neće doživjeti strmoglavo smanjenje.

To takođe sugeriše da tržište akcija možda neće pasti tako naglo kao što su predviđali neki bankarski analitičari, rekao je Li. Američka banka predviđa cilj na kraju godine od 3600, a Morgan Stanlei (Morgan Stanley) predviđa cilj od 3.900, što odražava 16% i 9% suprotnog vetra. Izgledi Vells Farga (Wells Fargo), Goldman Saša (Goldman Sachs) i Credit Suisea (Credit Suisse) su velikodušniji, predviđajući da će S&P ostati stabilan na nivou od 4.300.

Izvor: Srpskainfo.com