Evropa žmiri na porijeklo: Njemačka uveliko uvozi rusku naftu

Kazahstan će transportovati naftu u Njemačku ruskim naftovodom "Družba".

Evropa žmiri na porijeklo: Njemačka uveliko uvozi rusku naftu

Ova država je obezbijedila odobrenje Rusije da koristi njihovu infrastrukturu za isporuku 300.000 tona crnog zlata kupcima u Njemačkoj u prvom kvartalu ove godine. To je saopštila njihova nacionalna kompanija “Kaztrans oil”, a prenosi američka novinska kuća, Eurasianet, koja analizira dešavanja u azijskim zemljama.

Šef analitičke veb-stranice “Enerdži monitor”, Nurlan Žumagulov, u decembru je ocijenio da bi Kazahstan mogao tražiti da iz Rusije uveze količinu nafte koja je srazmerna onoj koju šalje u Evropu i da bi to crno gorivo moglo da bude poslato u domaće rafinerije.

Kako srpski stručnjaci ukazuju, ovaj dogovor omogućava i da ruska nafta nastavi da teče ka Njemačkoj, umesto kazahstanske, jer je Evropa i do sada nalazila način da zažmiri na porijeklo ove sirovine.

Podsjetimo, većina članica EU se izjasnila da neće kupovati crno zlato iz Rusije u nastojanju da nanese finansijsku štetu Moskvi. Ipak, u praksi je sve više pokazatelja da se ti principi krše. Podsjetimo, od 5. decembra je na snazi i embargo EU na uvoz ruske nafte koja stiže morskim putem, ali je naftovod “Družba” izuzet od sankcija. Međutim, Srbija, koja se snabdijeva preko hrvatskog naftovoda “Janaf”, nije izuzeta i nije joj dozvoljeno da kupuje crno zlato iz Rusije. Mogućnost da naša zemlja bude pošteđena zvanično je “minirala” Hrvatska. I dogovor Beograda i Budimpište, postignut polovinom oktobra, o izgradnji naftovoda koji bi Srbiji omogućio da se priključi na “Družbu”, odmah je naišao na neodobravanje pojedinih zapadnih diplomata i analitičara. Oni su poručili da u pogledu snabdijevanja energentima naša zemlja treba da se odmakne od Rusije.

Izvor: Srpskainfo