Dolar i evro nikada nisu bili bliži: Ovo što jutros vidimo u kursnoj listi nije se desilo od 2002.

Dolar i evro nikada nisu bili bliži. Jedan evro jutros vrijedi 117,39 dinara, a jedan dolar 117,25 dinara. Razlika je u 14 para i ovakve vrijednosti nisu viđene u protekle dvije decenije.

Dolar i evro nikada nisu bili bliži: Ovo što jutros vidimo u kursnoj listi nije se desilo od 2002.

Dolar i evro približavaju ekvivalentnosti već neko vrijeme. Prošle nedelje razlika se mjerila u 10 odsto, ali su najave išle u pravcu daljeg približavanja i jačanja američke valute.

– Evro je oslabio, ali bi mogao da padne za još 10 odsto, saopštila je prije nedjelju dana Sosijete ženeral banka na globalom nivou.

Vrijednost američkog dolara raste već nekoliko mjeseci jer ulagači traže utočište usred rastuće neizvijesnosti u svijetu i zbog agresivnog delovanja američkih Federalnih rezervi u borbi protiv inflacije.

Rastuća inflacija, koja je uzrokovala najveći skok cijena u Sjedinjenim Državama u posljednjih 40 godina, podstakla je Federalne rezerve na agresivno podizanje kamatnih stopa, što povećava tražnju za američkim dolarima. Američki dolar je inače “svjetska rezervna valuta” i smatra se sigurnim utočištem u vremenima globalnog ekonomskog stresa.

– Dolar će vjerovatno ostati jači od gotovo svih valuta u ovom tromjesječju – rekao je Mark Hefele, glavni investicioni direktor u UBS Global Welt Management.

Težina evropske energetske krize i odgovor Evropske centralne banke na smanjenje obveznica povlače zajedničku valutu. Sve to čini evro „nekupivim“ u ovom trenutku, ocijenjeno je više puta prethodnih dana.

Glavni valutni strateg kompanije SocGen ukazao je na ruski gasovod kao na jednu potencijalnu bolnu tačku.

– Energetska zavisnost Evrope od Rusije opada, ali ne dovoljno brzo da izbegne recesiju ako se gasovod zatvori. Ako se to dogodi, EUR/USD će vjerovatno izgubiti još oko 10%  – napisao je on, prenosi Blic.

Izvor: Srpskainfo