Da li je ovo kraj: Bitkoin ispod 19.000 dolara

Globalno pooštravanje monetarne politike koje se očekuje ove nedjelje u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi dovelo je do pada vrijednosti na kripto tržištima, pri čemu je cijena bitkoina pala na najniži nivo od 2020. godine.

Da li je ovo kraj: Bitkoin ispod 19.000 dolara

Najveći digitalni token izgubio je oko 6,7 odsto vrijednosti, pa se na jutarnjem trgovanju prodavao i kupovao po cijeni od 18.500 dolara. Vrijednost ethera pala je za 6,2 odsto, boreći se da se zadrži iznad 1.300 dolara. Tokeni XRP i polkadot su zabilježili još veće gubitke, piše Bloomberg.

Ulagači se pripremaju za nestabilno trgovanje do koga će dovesti povećanje referentnih kamatnih stopa koje su Federalne rezerve (Fed) najavile za ovu nedjelju kako bi suzbile cjenovne pritiske. Fjučersi s pravom učešća u dobiti našli su se u crvenoj zoni, a vrijednost dolara je, zbog povećanog opreza na tržištu, porasla.

Rast vrijednosti ethera od sredine juna, podstaknut euforijom koju je među ulagačima izazvalo unapređenje ethereum blokčejna, splasnulo je brzo nakon što je proces proširenja mreže okončan.

Izvještaji da Ripple Labs i američka Komisija za hartije od vrijednosti i berze (SEC) traže hitnu odluku u sudskom sporu u vezi sa tokenom XRP kompanije Ripple pokazuju da je ova kriptovaluta izgubila čak 13,5 odsto vrijednosti.

SEC tvrdi da su rukovodioci kompanije Ripple bili „nepromišljeni“ kada su tvrdili da XRP nije regulisan kao hartija od vrijednosti.

Izvor: Srpskainfo